10 pont a stabil önbizalomhoz

2018.03.08.

10 pont a stabil önbizalomhoz

Hiába tűzünk ki magunk elé hatalmas és inspiráló célokat, ha nem hiszünk abban, hogy képesek vagyunk ezeket megtenni, akkor nem fognak megvalósulni. Elengedhetetlen ezért, hogy addig dolgozzunk az önbizalmunk fejlesztésén, amíg kialakul a magunkba vetett 100%-os hit.

Az önértékelésed és az önbecsülésed növelése érdekében folyamatosan emlékeztesd magad az alábbi 10 pontra:


1. Többet és jobbat érdemelsz.

Nem kell beérned pót- és szükségmegoldásokkal. Miért kellene?
Ha másnak lehet, akkor neked is. Mindenki a nulláról kezdi, a legtöbben lentről. Kossuth egyszerű kisnemes, Freddie Mercury indiai párszi bevándorló, Puskás szegény kispesti prolifiú volt. Ezer példát lehet hozni. Ha igazán eldöntöd, TE IS meg fogod csinálni.

2. Csak egy életed van.

Ha most 40 vagy, és 80 évig fogsz élni, akkor nagyjából 15.000 napod van még, és vége. Ötszáz hónap nem olyan nagyon sok. Menj az álmaid után, mert ki fogsz futni az időből.

3. Nincs olyan, hogy kudarc.

Ha új dologba vágsz bele, elsőre biztosan nem fog sikerülni. Ez azonban nem kudarc, hanem tapasztalat, és lehetőség az újabb, intelligensebb próbálkozásra. Addig, amíg nem sikerül.

4. Amit érzel, az nem a valóság.

Az önbizalomhiányt valamilyen múltbeli esemény okozza. A múlt azonban már elmúlt. Elcsúsztatott pszichés koordináta-rendszerről van tehát szó, egyfajta téves érzékelésről, ami csak egy szokás, és meg lehet tőle szabadulni. Kapd el a „vezérhangyát” – a rossz gondolatot -, és váltsd fel egy pozitívval.

5. Ne hasonlítsd magad másokhoz.

Az önbecsülést ennél jobban semmi sem tudja lerombolni.
Mindig lesz jobb, erősebb, szebb és gazdagabb. Julius Caesar arról panaszkodott, hogy Nagy Sándor az ő korában már meghódította a világot, ő – Caesar - pedig még semmit nem csinált. Aztán meghódította a gallokat, és ma a legnagyobb államférfiak között tartjuk számon.
Ez a recept: cselekedj és magadhoz képest legyél a legjobb.6. A legtöbb félelmed csak gumikrokodil.

Amitől félünk, az a legtöbb esetben csak a gondolatainkban létezik.
Nem a valósággal van tehát a baj, hanem a gondolatainkkal. Ha ezeknek a megváltoztatására fókuszálsz, az életed is megváltozik.

7. Már most is sikeres vagy.

Amikor a coaching során leíratom az emberekkel összes eddigi teljesítményüket és eredményüket, leesik az álluk. Csináld meg ezt a kis gyakorlatot, és meg fogsz döbbenni, hogy mennyi mindent elértél már az életben.

8. Szeresd magadat.

Minden azzal kezdődik, hogy megtanulod szeretni magadat.
Olyan mértékben tudsz szeretni másokat, és olyan mértékben tudsz szeretetet befogadni, amilyen mértékben szereted és elfogadod magadat. Itt természetesen nem a nárcisztikus önimádatról beszélünk, hanem az egészséges önértékelésről.

9. Felejtsd el a megfelelési kényszert.

Nagyon visszaüt, ha folyamatosan megpróbálunk a kedvében járni más embereknek. Menj a céljaid iránt, legyél asszertív – önérvényesítő -, és felejtsd el, hogy mit fognak szólni mások. Tartsd tiszteletben a jogaikat, de soha ne hagyd, hogy a másoknak megfelelés kényszere meggátolja, hogy igazán önmagad legyél.

10. Többre vagy képes, mint gondolnád.

Ha egy irányba fókuszálod az erőfeszítéseidet, magad is megdöbbensz majd, hogy mennyi mindent el tudsz érni. Komjádi Béla a semmiből hozta létre a magyar vízilabdasportot, ami aztán 9 olimpiai aranyat hozott az országnak (az éremtáblázaton második britek négyet nyertek).
Széchy Tamás az úszást, Fábiánné Rozsnyó Katalin a kajak-kenut, Italo Santelli a kardvívásunkat tette világhírűvé.
De nemcsak a sportból lehet példákat hozni. Széchenyi kivezette az ország gondolkodását a középkorból, Deák Ferenc pedig létrehozta a kiegyezést, és a következő 50 évben Európa 3. legnagyobb gazdasági növekedését produkáltuk. És ott vannak a Nobel-díjasaink, Szent-Györgyi, Wigner és a többiek. Mind-mind gyönyörű példa arra, hogy mire képes az ember, ha igazából a fejébe vesz valamit.


Amit más elért, azt te is meg tudod csinálni. Sokkal többre vagy képes, mint amit most gondolsz. Tűzd ki a célt, döntsd el, hogy megcsinálod, és kezdj el dolgozni rajta. Csodát fogsz látni.
Forrás: Kerner Tibor 
www.kernertraining.hu

Képek: Pinterest

vissza