DAISYUNIVERZUM

Ne irtsuk ki! Leghasznosabb gyomnövény az útifű

2015.01.11.

Ne irtsuk ki! Leghasznosabb gyomnövény az útifű

Sokszor megyünk úgy el növények mellett, hogy ó az csak egy gaz, és nem csak, hogy rálépünk, kitapossuk, hanem gyökerestől megpróbáljuk irtani is. Járjunk nyitott szemmel, és csak azokat irtsuk ki, amelyeknek tényleg semmilyen haszna nincsen, sem emberre, sem pedig az állatokra nézve.

A lándzsás útifű az egyik legsokoldalúbb gyom- és gyógynövényünk. Ahelyett, hogy kiirtanánk, inkább gyűjtsük. Leginkább sziklás, köves területeken találkozhatunk vele, de gyakran szegélyezi utak, partok és járdák szegletét.

Sokszor a pitypang társaságában is találkozhatunk vele. Aki sokat túrázik, kirándul, nem árt, ha tudja, hogy az útifű kiválóan csillapítja a szúnyog-, méh vagy bármilyen más fajta csípés okozta kellemetlen fájdalmat, viszketést, gyulladást. Ha másképp nincs rá lehetőségünk, hogy péppé zúzzuk, rágjuk jól össze, majd a keletkezett masszát dörzsöljük rá az érintett területre. Semlegesíti a méreganyagot, nyugtatja, majd elmulasztja a csípést.





Belsőleg, teaként vagy kapszulaként, de akár szószként is alkalmazhatjuk szinte az összes emésztőszervi megbetegedésre, gyengeségre. Ha valaki hosszabb ideig antibiotikumot szedett, vagy gyulladt, legyengült a gyomra, annak segíthet az útifű. A magok, beáztatva, majd étkezés előtt fogyasztva elősegítik a méregtelenítést, fogyást.

Ízületi gyulladásra, bőrpanaszokra és menstruációs fájdalmak esetén is ajánlott fogyasztani.



Forrás: diabetika.info



vissza